EU Projekti


Oznaka Izvorno hrvatsko za dizajnerske uporabne i dekorativne predmete od kamena

Dana 21.01.2021. godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodijelio je vaučer tvrtki Jakšić galeriji d.o.o. Vaučer se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava za Poziv na dostavu projektnih prijedloga „ZNAKOVI KVALITETE“ za realizaciju projekta pod nazivom „Oznaka Izvorno hrvatsko za dizajnerske uporabne i dekorativne predmete od kamena“. Dana 08.04.2021. godine Hrvatska gospodarska komora donosi odluku o dodjeli prava uporabe znaka „Izvorno hrvatsko – Croatian Creation“ tvrtki Jakšić galerija d.o.o. za dvije linije proizvoda: Kameno cvijeće i Modularni svijećnjaci

  • Kameno cvijeće / Proizvod koji je postao prepoznatljiv simbol dugogodišnje tradicije rada galerije te dizajna u kamenu. Pridaje se posebna pažnja izradi svakog elementa kamenog cvijeta. Latice su ručno rezane i brušene a svi dijelovi ručno slijepljeni te pričvršćeni za kameno postolje. Proces izrade usmjeren je isključivo na ručnu obradu u maloj seriji proizvodnje čime postavljamo estetsku vrijednosti kao prioriteta te fokus na dizajn i kvalitetu naspram masovne proizvodnje. Naši cvjetovi napravljeni su od različitih vrsta bračkog kamena što ujedno postaju pokazatelji šarolike palete uzoraka i bogatstava otoka Brača. Autorica kamenog cvijeta posjeduje certifikat za intelektualno vlasništvo, također dodijeljena su joj posebna priznanja i nagrade za ovaj dekorativni predmet.
  • Modularni svijećnjaci / Kameni modularni svijećnjak sastoji se od više kamenih elemenata bračkog kamena povezanih metalnim dijelovima. Unutrašnje metalne šipke omogućuju rasklopivost svijećnjaka te izmjenjivanje krajnjeg izgleda samog proizvoda. Sklopljen u jednostavnu geometrijsku formu, svijećnjak sadrži manji broj svijeća, međutim njegovim postepenim rastvaranjem otkrivaju se nove plohe s novim svijećama. Kompletno rastvoren svijećnjak predstavlja bogatiju, nepravilniju i slobodnu formu u prostoru koja omogućava transformaciju svog bazičnog oblika. Misao vodilja pri stvaranju ovog proizvoda, bio je upravo interaktivni faktor koji omogućava korisniku vlastitu kreaciju finalnog izgleda proizvoda ovisno o želji ili potrebi te mogućnosti konstantne izmjene. Autorica modularnog svijećnjaka dobila je za ovaj proizvod je prvu nagradu „Tripun Bokandić“, povelju za stjecanje znakova kvalitete i ulazak u finale ZGDW AWARD (Zagreb Design Week nagrade za produkt design).

Znakovi Izvorno hrvatsko na proizvodima Jakšić galerije ističu inovacijske vrijednosti, kreativnost i tradiciju koju oduvijek njegujemo. Također, znakovi Izvorno hrvatsko na našim proizvodima dobivaju dodatnu vrijednost te se na taj način ističu od masovne proizvodnje suvenira na našem području. Zahvaljujući znaku posjetitelji su upućeni u vrijednost autohtonog, ručno rađenog i jedinstvenog predmeta od kamena. Cijeli projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Naziv projekta: Oznaka Izvorno hrvatsko za dizajnerske uporabne i dekorativne predmete od kamena

Ukupna vrijednost projekta: 33.500 HRK

Iznos koji sufinancira EU: 33.500 HRK (100% prihvatljivih troškova projekta)

Kontakt osoba za više informacija:
Dina Jakšić Pavasović, direktorica galerije
mob. +385 (98) 701 903
email: info@galerijajaksic.com
www.strukturnifondovi.hr

Kameno cvijeće, Izvorno hrvatsko
Modularni kameni svijećnjak, Izvorno hrvatsko